Långsam blogg? Verktyg för att testa, analysera och förbättra

Att ha en långsam blogg irriterar. Tre läsare hörde av sig i veckan med liknande frågor: ”Min blogg är långsam, vad kan jag göra för att förbättra min laddningstid?”, ” Hur optimerar jag hastigheten på en WordPress-blogg?” och ”Hur många plugins kan jag ha på min WordPress utan att försämra hur snabbt min blogg laddar?” Dags för oss att reda ut ett antal saker och ge våra bästa tips.

Varför ska du inte ha en långsam blogg?

Det finns flera anledningar till varför du ska ha en snabb blogg. De vanligaste skälen brukar vara:

 1. Besökare väntar sällan om sidan tar mer än ett par sekunder att ladda.
 2. Din sökmotorranking påverkas starkt av hur snabbt din blogg laddar.
 3. Ditt webbhotellspaket har begränsade resurser – kommer flera besökare på samma gång blir det en seg historia.

Kan du komma på ännu fler anledningar till varför en blogg ska vara snabb?

Testa – Analysera – Förbättra

Att göra sin blogg snabbare består enligt mig av tre steg; testa, analysera och förbättra.

Testa – Här använder vi oss av en rad verktyg för att testa hur snabb vår blogg är.

Analysera – Här tar vi våra testresultat i bruk och ser om vi kan komma fram till varför det tar tid att ladda bloggen. Vi använder oss också av verktyg som gör analyser åt oss.

Förbättra – I detta steget försöker vi åtgärda det vi kommit fram till i vår analys. Det kan både vara att ta bort och lägga till grejer.

Detta är en process som måste göras flera gånger om. Testa. Analyserna. Förbättra. Om och om igen. Varje gång du går igenom denna process kan du upptäcka nya saker som du måste korrigera och du kan också verifiera om du verkligen hade rätt i din analys? Var det du trodde var en förbättring verkligen en förbättring?

Var det du trodde var en förbättring verkligen en förbättring?

Testa hastigheten på din blogg

För att analysera hastigheten på min blogg använder jag ett antal verktyg. Jag tycker de är riktigt bra och jag tycker att du ska använda dem också!

1. Pingdom Tools 

Ett onlineverktyg som testar hastigheten på din webbsida, analyserar din sajt och hittar flaskhalsarna som gör din sida långsam.

Du går in på Pingdom Tools, fyller i din bloggs webbadress och klickar på testa. Då får du bland annat reda på din sidas laddningstid.

Jag tycker att du kan ha följande referenstider i åtanke när du testar din sida.

 • Under 1  sekunder – kanon, din sida är verkligen bra optimerad!
 • Mellan 1-2 sekunder – detta är bra, men du kan troligtvis kapa lite mer tid om du anstränger dig!
 • Över 2 sekunder – du bör verkligen jobba med laddningstiden!

2. Google Pagespeed

Google Pagespeed är ett verktyg för att få reda på vilka ändringar Google tycker att man ska göra på sin blogg eller hemsida för att den ska ladda snabbare.

Din blogg får en poängsumma där 100 är maximalt. Beroende på dina poäng får din sida en färg; rött, gult eller grönt.  Får din sida rött bör du snarast försöka göra förslagna förändringar. Medan gult inte är lika illa så är grönt mycket bra!

3. P3 (Plugin Performance Profiler)

Har du hört det tröttsamma tipset; ha inte för många plugins/tillägg installerade på din sida – det gör den långsamt? Ok, för varje sidbesök så laddas alla dina plugins så visst gör det din sajt långsammare. Men hur mycket långsammare? Och visste du att vissa plugins laddas så snabbt att du i vissa fall kan ladda tjugo plugins lika snabbt som ett stort eller dåligt kodat plugin?

P3 (Plugin Performance Profiler) är ett fantastiskt tillägg för att testa din WordPress blogg. P3 ger dig svaret på hur många sekunder dina olika tillägg verkligen tar att ladda. Förbered dig på att bli förvånad – vissa plugins är sega som kola att ladda!

4. WP Memory Usage

För alla oss som upplevt en PC som blir allt långsammare och långsammare för varje år som går har vi blivit allt för medvetna om RAM-minnets betydelse för datorns hastighet.

Precis som med datorer har även servrar RAM-minne. När du har din blogg på ett webbhotell måste du dessutom dela på servern minne med en massa andra privatpersoner. Det löser webbhotellen med att ge dig en viss mängd minne till ditt förfogande – ibland är det minnet dock skrämmande lågt.

Olika svenska webbhotell skiljer sig åt när det gäller minne, från 32 MB till 256 MB som standard. Så hur mycket minne tillhandahåller ditt webbhotell och hur mycket av det använder du? Med tillägget WP Memory Usage får du svar på de två frågorna.

Också här får du förbereda dig på att bli förvånad. Ditt tema och plugins drar mer minne än du tror, vilket lätt gör att din sida laddas trögt om allt minne används och värsta fall kan det leda till att din sajt kraschar.

Analysera orsaken till att din blogg är långsam…och förbättra

Ok, vi har använt fyra olika verktyg för att testa vår blogg; Pingdom Tools, Google Pagespeed, P3 (Plugin Performance Profiler) och WP Memory Usage. Nu är det dags att analysera resultatet.

Pingdom Tools

När jag använder Pingdom Tools försöker jag göra det enkelt för mig i analysen. Jag tittar på 5 saker:

starta-blogg testad på pingdom tools

1. Antalet Requests

Antalet reuest är antal förfrågningar till servern som krävs för att ladda hem sidan. Ju fler förfrågningar, desto längre tid tar det att ladda sidan. Antalet requests ska alltså vara så lågt som möjligt.

2. Load time

Load time är tiden det tar att ladda hem hela sidan. Över 3 sekunder – så måste du göra något åt din sida. Under 1 sekunder är riktigt bra!

3. Page Size

Page Size är den totala storleken på din sida när alla request räknas in. Här bör din sida inte vara större än 1 MB och kan du få ner din sida till under 600 kB så är det riktigt bra!

nedladdningstid per request 4. Tid per Request

Tiden det tar för varje enskild request. Ser du någon request som tagit lång tid är det något att titta närmare på.

5. Storlek på varje Request

Om någon request är större än 50 kB så är det något att titta närmare på.

Är inte 1-3 tillfredsställande brukar jag kolla på 4 och 5. Är man osäker på vad de olika förfrågningarna/requests gör kan man klicka på dem. Är det någon som ser seg ut eller är större än 50 kB brukar jag försöka ta bort den funktionen. Ibland kan det vara ett detektivarbete att avgöra vilken funktion som en request hör till.

En vanlig orsak till att storleken på en request är mer än 50 kB är att man har stora bilder på sin sida. Kan du minska storleken eller upplösningen på bilderna har du mycket att vinna!

 Google Pagespeed

Google säger rakt ut vad du bör korrigera – men det är inte alltid så lätt att veta vad du ska göra om du är en nybörjare. Väldigt enkelt kan man dela in det i tre fack.

1. Förminska HTML, Förminska CSS, Förminska Javascipt, Undvik omredigeringar från målsidan

Om du inte har pillat allt för mycket med din kod eller inställningar är det mycket troligt temat du har valt som antingen är dåligt kodat eller bara väldigt omfattande.

Det finns teman som är tunga och innehåller många coola funktioner och därför tar lång tid att ladda. Testa att ladda på ett annat tema och se hur stor skillnaden blir.

2. Utnyttja cachelagring i webbläsaren, Aktivera komprimering

Du behöver ett cache-plugin till din blogg som tar hand om dessa saker. Testa tillägget W3 Total Cache och du kan lösa dessa problem.

3. Prioritera synligt innehåll, Optimera bilder, Minska svarstiden från servern

Dessa saker kan man säga är ditt eget fel. När man kommer in på din hemsida ska innehållet synas utan att man behöver scrolla ner. Det kan till exempel vara någon bild eller reklambanner som gör att innehållet inte syns.

Du måste också se till att inte skala ner stora bilder med hjälp av WordPress utan använd istället ett fotoredigeringsprogram för att fixa rätt upplösning och storlek på bilderna innan du laddar upp dem på WordPress.

Att minska svarstiden från servern är enkelt. Använd dig av ett content delivery network (CDN). Istället för att din webbplats bara finns lagrad på ditt webbhotells server finns din webbplats lagrad på flera servrar runt om i världen. När någon besökare går in på din webbsida så laddas den från den server som är närmast besökarens geografiska position.

content delivery network

Anslut dig till ett CDN, om det ska gå riktigt snabbt!

P3 (Plugin Performance Profiler)

Du kommer åt tillägget P3 (Plugin Performance Profiler) via din bloggs kontrollpanel. När du hittar tillägget så finns det en knapp som startar en scanning av din sajts samtliga sidor. Genom att scanna varje sida kan P3 (Plugin Performance Profiler) räkna ut exakt hur lång tid det tar att ladda dina respektive plugins vid varje sidvisning.

Plugin laddningstider

P3 (Plugin Performance Profiler) visar laddningstider för alla dina installerade plugins.

Resultatet presenteras i ett pajdiagram. Resultatet kan vara skrämmande. Mina 16 tillägg tog 1,79 sekunder att ladda varav 2 tillägg stod för nästan 3/4 av den tiden.

I analysen krävs det verkligen att väga nyttan av respektive plugin mot tiden tillägget tar att ladda.

Är det några plugins som ser ut att förbruka mycket tid? Fundera på om du kan ta bort dem helt? Fyller de verkligen en så viktig funktion?

Om de verkligen fyller en viktig funktion så fundera på om du kan ersätta just det tillägget med ett annat tillägg. En sökning på Google brukar kunna ge svar på om det finns ett liknande tillägg.

Ett annat alternativ är att fundera på om du kan koda funktionen istället för att använda en plugin.

Under fliken ”Detailed Breakdown” kan du också se hur lång tid det tar att ladda ner just det WordPresstema du har valt för din blogg.

Kollar du på resultaten jag har fått, 3 sekunders total laddningstid där plugins står för 1,790 sekunder och WordPress-temat för 0,4 sekunder så får man en bra uppfattning om vart man bör börja för att snabba nedladdningstiden nämligen tilläggen och temat.

WP Memory Usage

WP Memory Usage är ett litet smart tillägg som lägger till en ruta på din bloggs kontrollpanel. Allt tillägget gör är att visa vilken version av PHP du använder dig av, hur mycket minne ditt webbhotell tillhandahåller och hur mycket du använder.

minnesanvändning

WP Memory Usage visar hur mycket minne som används (OBS! exempelbild – ej verkligt exempel).

Memory limit är det minne som ditt webbhotell tillhandahåller. Olika svenska webbhotell skiljer sig åt i hur mycket de tillhandahåller. Det förekommer 32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB och 512 MB bland webbhotellspaketen jag håller koll på.

Med 32 och 64 MB kommer man inte långt, det räcker bara för ett handfull tillägg. Tänk också på att om din sajt har många besökare samtidigt måste alla dessa besökare dela på det tillgängliga minnet.

Se till att du har minne tillgodo, du bör inte använda mer än 50 % av det tillgängliga minnet.

Slutsatser och mer läsning för att förbättra laddningstiden

Okej så vad är resultatet för mig? Titta här vilken fin laddningstid jag uppnåt.

laddningstid starta-blogg

De här fyra verktygen är kraftfulla när det gäller att göra en långsam blogg snabbare. Inte nog med att de testar din sida, de ger också konkreta råd på vilka åtgärder du bör ta för att göra din blogg snabbare.

Är du en nybörjare eller medelgod WordPress-användare kan det vara svårt att riktigt förstå vad exakt det är man ska göra för att förbättra sin sidas nedladdningstid. Just därför behövs guider som den här och jag hoppas att den hjälper dig!

Jag kommer inom kort att skriva artiklar där jag testar olika saker för att optimera WordPressbloggar för hastighet.

Har du haft nytta av detta blogginlägget? Tipsa gärna om det i din blogg eller dela det i sociala medier!

2 svar

 1. Andreas skriver:

  Request 172. Load time 5,21 s. Page size 8.2 MB.

  Dvs, jag har lite att jobba på :)

  Bra artikel!

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Tack Andreas :) Allt kan alltid bli lite bättre.

   Men, jag tycker det ser ut som du redan jobbat lite med din sida nu? Den går bra mycket snabbare nu än sist jag gick in på den! Bra jobbat, men du har fortfarande inget caching plugininstallerat va? Eller så kan du konfigurera der ännu bättre.

   W3 Total Cache rätt inställt skulle göra din sida ytterligare lite snabbare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *