Installera Google Analytics på Blogg.se

Installera Google Analytics på Blogg.se är inte svårt, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Därför har jag gjort denna enkla guide över hur man installerar Google Analytics på Blogg.se.

 

Varför ha Google Analytics på Blogg.se?

Google Analytics ger den bästa statistiken över din hemsida eller blogg. Du får betydigt bättre statistik än du får med blogg.se egen statistik. Du får mer information om dina besökare och vad de gillar på din blogg. Det är helt enkelt ett bra hjälpmedel för att göra en blogg så bra som möjligt. Läs gärna om alla de frågor och svar du kan få genom bloggstatistik med Google Analytics.

Installera Google Analytics på Blogg.se, steg-för-steg

Steg 1. Först måste du logga in. Det är helt gratis och du gör det på Google Analytics hemsida.  Om du är inloggad med ditt Google-konto kommer du till en sida som ser ut som bilden nedan. Tryck på Registrera utan kostnad.

Om du inte är inloggad på ditt Google-konto ombeds du logga in först och om du inte har ett Google-konto kan du registrera dig för ett. Ett Google-konto kostar inget.

Steg 2. Nu måste ställa in ditt Google Analytics-konto. Fyll i Kontoinställningar, Egendomsinställningar och Om din verksamhet.

Välj ett Kontonamn, bocka i alternativen du vill ha och tryck på Nästa.

Steg 3. I Egendomsinställningar ställer du in din Egendom, eller Property som det heter på engelska. Fyll i Egendomsnamn, kanske namnet på din hemsida, och välj din tidszon och valuta.

Om du vill skapa en Universal Analytics samtidigt trycker du på Avancerade inställningar. Fyll i URL:en för din hemsida och bocka för att du vill skapa både en egendom för Google Analytics 4 och Universal Analytics.

Tryck på Nästa.

Steg 4. Nu fyller du i information om din verksamhet. Tryck på Skapa.

Godkänn Googles användarvillkor för att gå vidare.

Steg 5. Om du har valt att skapa Egendom för både GA4 och Universal Analytics är det nu dags att koppla samman dessa. Du kommer till en sida som heter Web stream details. Under Tagging Instructions väljer du Use excisting on-page tag. 

Steg 6. I ett nytt fönster öppnar du Google Analytics egendom. Du ser två egendomar, en för GA4 och en för Universal. Den för Universal har en underrubrik som börjar på UA. Tryck på den. Tryck sen på All website data. Välj Admin i hörnet till vänster och tryck sen på Tracking Info > Tracking Code.

tracking code google analytics

 Klicka på på Connected Site Tags precis under fönstret med koden.

Nu går du tillbaka till det ursprungliga fönstret. Kopiera ditt Measurement ID. Du hittar det högst upp till höger på sidan.

Gå tillbaka till Connected Tags i det andra fönstret och klistra in ditt ID under Enter ID. Tryck på Connect. Nu har du kopplat GA4 till Universal Analytics.

Steg 7. Nu ska vi koppla allt till hemsidan. Gå till Web stream details och välj Add new on-page tag. Tryck på Global Site Tag och kopiera koden i fönstret. Det är den här koden du måste placera på din hemsida.

Koden är unik för just din webbplats och du måste därför använda just din spårningskod för att få rätt statistik för din webbplats. Kopiera hela din spårningskod, du kommer strax att behöva den.

Steg 8. Installera Google Anlytics på Blogg.se

Nu ska du lägga till Google Analytics på din blogg hos Blogg.se.

Börja med att logga in som vanligt på Blogg.se.

När du är inloggad klickar du på Inställningar i menyn till vänster. Välj sedan Design.

I hörnet till vänster ser du ditt tema, välj Redigera HTML.

Nu öppnar sig HTML-koden för ditt tema och din blogg. Du ska nu klistra in spårningskoden från Google Analytics.

Mellan taggarna < head> och < /head> ska du klistra in din Google Analytics-spåringskod. Beroende på hur ditt tema ser ut kan du även behöva klistra in spåringskoden på Inlägg, Arkiv och Kategorier också. Titta efter om du har <head> i de koderna. Om du inte har det räcker det med att lägga till spårningskoden på Startsidan.

Så, nu har du förhoppningsvis lyckas installera Google Analytics på Blogg.se. Kolla gärna in våra fortsatta guider om hur du använder statistiken för att förbättra din hemsida.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Christa skriver:

    Jag undrar hur man gör för att få in taggen så att den även spårar de som läser ens blogg via mobilen? Jag får det inte att fungera. :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *