Använd AI för att ta ditt bloggande till nästa nivå

AI är begreppet på allas läppar. Den nya tekniken tar världen med storm och AI används i allt från självkörande bilar till bildredigering. AI-verktygen för allmänheten har förbättrats avsevärt den senaste tiden, med ChatGPT i förgrunden. För den som håller på med content i någon form, från sociala medier till bloggar, är AI ett kraftfullt verktyg att ha i sin verktygslåda.

I den här artikeln går vi igenom hur AI kan ta ditt bloggande till nästa nivå. Vi går igenom alla för- och nackdelar med AI, samt de bästa tipsen och tricksen för att använda AI som content creator och bloggare.

AI som bloggverktyg

Idétorka? AI kan vara lösningen

AI är ett effektivt verktyg om man har kört fast och behöver nya infallsvinklar eller idéer. Att fråga till exempel ChatGPT om ämnen att blogga om kan sätta igång de egna idéknölarna. AI kan även användas för att skapa en grund till ett blogginlägg med en enkel skiss över ämnet, textstrukturen och rubriker.

Utveckla svaret från AI genom att förfina instruktionerna steg för steg tills du får fram något användbart. Det gäller att testa sig fram med AI, efter lite användning hittar man vilka instruktioner man ska ge för att få det innehåll man är ute efter.

AI-verktyg för bloggare

 • ChatGPT
 • Writesonic
 • Jasper
 • CopyAI
 • Anyword
 • Frase

Använd inte AI för att skriva hela din text – än i alla fall

Det kan vara lockande att be AI skriva ett blogginlägg och sedan publicera det – allt är klart på några minuter. Det man ska komma ihåg är att AI i grund och botten är en dator som gissar sig fram. Verktyget gör avancerade matematiska uträkningar om vilket ord som är mest troligt att komma efter det ord som precis blivit skrivet. AI kan alltså inte ge dig några unika infallsvinklar eller texter, utan olika versioner av innehåll som redan existerar.

Om man ber AI skriva en längre text är det alltid viktigt att man kontrollerar fakta – det är inte ovanligt att AI skriver fel årtal eller gör andra faktamissar.

AI är kanske inte ett perfekt verktyg för att skriva långa texter utan att redigera, men det är ett bra verktyg för att få nya idéer och en grund till en intressant text.

Laptop

Var försiktig med kontroversiella ämnen och AI

Med detta som bakgrund kan det även vara bra att inte använda AI i för stor utsträckning om man ska skriva en text om ett känsligt eller kontroversiellt ämne. I AI-verktyget du använder kan det finnas restriktioner kring vissa ämnen – verktyget har helt enkelt blivit programmerat att inte prata om ämnet. Ännu viktigare att förstå är att AI inte har någon förståelse för känsliga situationer och kontext. Det är trots allt en dator det handlar om.

Att använda AI för att skriva långa blogginlägg eller texter är kanske inte det optimala, både när det kommer till SEO och kvaliteten på texten. Innehållet blir ofta generellt, och texten saknar en personlig ingång och din unika ton.

Använd AI för metabeskrivningar och andra kortare texter

AI kanske inte är det optimala verktyget för att skriva långa oredigerade blogginlägg, men det är ett perfekt verktyg för enklare uppgifter som metabeskrivningar, alt-text, produktbeskrivningar och bildtexter.

Med AI kan man snabbt producera enklare texter för denna typen av innehåll. Tänk på att alltid läsa igenom de AI-producerade texterna och lägg till eventuella nyckelord och fokusord.

AI som korrekturläsare

Att korrekturläsa en text man själv precis har skrivit är inte alltid det lättaste. Man har en tendens att inte se de felskrivningar man har gjort eftersom man själv har skrivit texten och vet vart man är på väg med innehållet.

För den här typen av uppgifter är ett AI-verktyg perfekt. AI kan hitta felstavningar, onödigt krångliga meningar och andra missar man kan ha gjort i texten.

För- och nackdelar med AI som bloggverktyg

Så kan du använda AI

 • Använd AI för att komma på ämnen att skriva om och nya infallsvinklar
 • Använd AI för att skapa en struktur på texten och intressanta rubriker
 • Använd AI för att skriva metabeskrivningar, bildtexter, produktbeskrivningar och andra korta texter
 • Använd AI för att korrekturläsa

Då ska du vara försiktig med AI

 • Publicera inte AI-texter utan att redigera och kontrollera fakta
 • Använd inte AI för att skriva texter om känsliga eller kontroversiella ämnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *