Funderar du på att starta en blogg? 5 tips för nybörjaren

Är du sugen på att starta en egen blogg? Då har du hittat helt rätt! Att blogga kan vara roligt, inspirerande och utvecklande på många sätt – men det ligger även en hel del jobb bakom och det är mycket att tänka på innan man sätter igång. Vi har samlat fem saker som är bra att tänka på innan man tar steget ut i bloggvärlden.

Profilera din blogg

Att ha en blogg med en tydlig profil är a och o för att lyckas. Fråga dig själv vad du är intresserad av? Vad brinner du för? Vad är du duktig på? På den här bloggen är till exempel vår profil starta blogg-tips. Men man kan till exempel starta en blogg om hur det är att vara småbarnsförälder, en blogg som följer ens resa från kust till kust i USA, eller en matlagningsblogg med härliga recept och bilder. Det viktigaste är att man har passion för det man bloggar om. Då känner läsaren ditt engagemang och det kanske till och med smittar av sig.

Vem är du – Om och kontakt

Att ha en ”Kontakt”-sida och en ”Om mig”-sida på sin blogg är superviktigt. När man läser en blogg, eller bara ett blogginlägg, blir man väldigt ofta nyfiken på vem som sitter bakom tangentbordet. Om man har en sida där man tydligt presenterar sin blogg och sig själv, gärna med en bild, blir upplevelsen för läsaren lite personligare, och det är mer troligt att den kommer tillbaka och läser din blogg igen.

Att ha en tydlig Kontakt-sida är också viktigt. Då kan läsare lätt komma i kontakt med dig som har bloggen – både för att ställa frågor och komma med ris och ros, men också för att möjliga samarbetspartners lätt ska kunna skicka iväg en samarbetsförmågan.

Håll din blogg fräsch – uppdatera kontinuerligt

Om man vill att läsare ska stanna och komma tillbaka är det viktigt att man uppdaterar sin blogg ofta så att den alltid känns ny och fräsch när man klickar in sig på den. Det är ju inte lika spännande att läsa en blogg som uppdaterades för två månader sen som att läsa en blogg som uppdaterades samma dag. Ju mer levande bloggen känns, desto mer troligt är det att dina läsare återkommer – kanske flera gånger om dagen för att se om det kommit något nytt inlägg.

Det är såklart inte alltid man har tid att skriva nya blogginlägg eller lägga upp nya bilder. Då kan det vara bra att schemalägga inlägg när man har tid, som kan komma ut på dagar när man vet att man inte kommer att hinna. Att schemalägga inlägg kan även vara bra om man vill maximera antalet läsare. Kontrollera i din statistik när du har flest läsare på bloggen och schemalägg dina inlägg till dem tiderna.

Så fångar du läsarens intresse

När man skriver för webben behöver man tänka lite annorlunda jämfört med om man skriver till exempel skönlitteratur eller ett nyhetsbrev till bostadsrättsföreningen. När man skriver för webben måste man fånga läsarens uppmärksamhet snabbt. Om man inte gör det surfar läsaren vidare och hittar en annan hemsida att läsa eller kanske en video att titta på. Man brukar säga att man ungefär har tre sekunder på sig att övertyga en surfare om att läsa vidare istället för att klicka sig vidare.

Hur fångar man någons intresse då? Det är såklart väldigt svårt och skiljer sig från läsare till läsare. Men det finns några saker som är bra att tänka på. Att ha en tydlig och intressant rubrik är det första. Det andra är att göra texten skumläs-vänlig. Många börjar med att skumma igenom en text för att se om de hittar vad de letar efter. Om de inte gör det klickar de sig snabbt vidare. Tydliga rubriker, lättlästa stycken och punktlistor är superbra redskap när man vill fånga någons intresse snabbt.

Så fångar du den flyktiga läsarens intresse:

  • Tydlig rubrik som väcker nyfikenhet och intresse
  • Skumläsvänlig text – Gör det enkelt för läsaren att navigera i texten
  • Korta stycken med tydliga rubriker – Man får en bild av inlägget innehåll direkt
  • Punktlistor
  • Bilder – Bildsätt din text, det gör den lättare och roligare att läsa

Sociala medier

Om man vill nå ut med sin blogg kan det vara bra att ha andra sociala medier-kanaler där man kan länka sina nya inlägg. Twitter, Instagram, Pinterest och Facebook är perfekta ställen att skapa intresse för sin blogg. Om du driver en blogg om dina reseupplevelser kan du till exempel lägga ut fina bilder från din resa på Instagram och tipsa om din blogg för de som är intresserade av att veta mer. Dina egna sociala medier-kanaler är alltså en perfekt start för att börja marknadsföra din nya blogg!

1 svar

  1. Britta Björkqvist skriver:

    Mycket bra att veta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *