Så här ska du placera Adsense på din hemsida

Du har kanske redan kommit igång med Adsense, men så börjar du fundera över placeringen av annonsen!? Vart på din hemsida ska du egentligen placera Adsense för bästa resultat? Och vad innebär egentligen bästa resultat? Är bästa resultat en hög intjäningsförmåga på bekostnad av användarupplevelsen?

Bästa tillvägagångsätt för att placera Adsense

När du börjar fundera på hur du ska placera Adsense på din hemsida bör du utgå ifrån besökarens perspektiv. Ett bra sätt är att ställa dig följande frågor när du funderar på din placering av Adsense:
  • Varför är besökaren på din sida och vad vill besökaren uppnå?
  • Vad gör de när de tittar på dina olika sidor?
  • Vart på respektive sida är det troligt att de fokuserar sin blick?
  • Hur kan du integrera annonser utan att störa besökaren
  • Hur får jag sidan att se snygg, stilren och inbjudande ut?

Tänk dig din sida från besökarens perspektiv och gör det enkelt för besökaren att hitta det den letar efter ökar sannolikheten att det blir en återkommande besökare.

Vart du placerar Adsense spelar roll

Beroende på vart på din sida du placerar dina Adsense-enheter kommer det att få olika effekt. Det finns ett begrepp som heter bannerblindhet, som innebär att de flesta vana surfare inte ser reklamen på nätet. Således klickar de inte heller på annonserna. Men att ingen klickar på annonser är inte sant. Det vet vi, både av egen erfarenhet (ja, vi tjänar några kronor på denna bloggen) och att det finns en hel industri verksamma inom internetannonsering.

Google har för flera år sedan tagit fram en ”värmekarta” på hur Google Adsense annonser presterar generellt. Vad kan man dra för slutsatser från nedanstående värmekarta?

  • Ju närmare innehållet annonsen är, desto fler klickar på den
  • Där vi normalt börjar läsa artiklar på en hemsida, där är det bra att annonsera
  • I slutet av en artikel eller blogginlägg så vill många klicka sig vidare, där presterar annonser bra

Intressant att se är också så ohett annonser ute i högerspalten är. Jag vet inte hur många bloggar jag sett som har annonser där. Troligtvis beror det på de inte har den tekniska kunskapen att implementera Adsense och därför bara klistrar in den i en widget.

placera adsense rätt 1

Ju rödare desto bättre placering!

Placera Adsense så att ingen scrollning krävs

placera adsense 2

Bra placering! Tätt till text!

När jag byggde min första amatörhemsida för 18 år sedan kommer jag nu ihåg att det var väldigt populärt att bygga sidor där besökaren inte behövde scrolla ner på sidan. All information synlig direkt på skärmen var ett vanligt motto på den tiden. Ha då i åtanke att detta var före både scrollhjulet på musen och swipe på mobilen.

Idag bygggs hemsidor oftast väldigt långa, där det krävs att besökaren bläddrar ner. Därför är det intressant att Google idag trycker på att placera Adsense så att användaren inte behöver scrolla ner för att se annonsen. Det tyder på att många klickar sig vidare utan att scrolla ner och att du bör placera ditt viktigaste innehåll så att besökaren ser det direkt. Google menar också att det även är viktigt att din egen text syns utan att användaren måste bläddra ner på din sida. Placera alltså annonserna så att fokuset blir på din text!

placera adsense dåligt

Sämre placering som puttar ner texten!

 

 

 

När du börjar fundera på hur du ska placera Adsense på din hemsida bör du utgå ifrån besökarens perspektiv

 

 

Varje sida är unik – prova dig fram med Adsense

Det är lätt hänt att glömma att Googles råd är generella och baserar sig på deras erfarenheter med miljontals sidor, men ingen sida är den andra lik. Det är därför mycket upp till dig att prova dig fram med vilka placeringar som funkar bäst på din sida. Genom att behålla Googles rekommendationer i baktanken och alltid sätta besökaren först så har du en bra grund att börja testa placeringen av Adsense på din hemsida. Glöm inte heller att en vanlig orsak till att du inte tjänar så mycket på dina Adsense inte är på grund av placeringen utan att du helt enkelt har för få besökare. Läs då vår artikel om hur många besökare du behöver för att tjäna pengar med Adsense.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *