21 knep för att få fler besökare på bloggen

Vill du få fler besökare på bloggen? Såklart, vem vill inte ha många bloggbesökare? Det är lätt att starta en blogg, men det är svårt att få den framgångsrik och välbesökt. För att nå 220 000 besökare har jag utvecklat och förfinat 21 taktiker som ger mer trafik till din webbplats. De bygger på välbeprövade metoder som några av världens största bloggar har använt för att sprida sin blogg och få mer besökare. Nu avslöjar jag allt – 21 taktiker som kan få din blogg att slå igenom stort!

1 bloggtrafik

Gör nyckelordsanalys när du skriver dina blogginlägg

En viktig del i att få många besökare från Google är faktiskt att skriva om exakt det som människor söker efter. Genom att använda de ord och fraser som folk söker på, kan ditt blogginlägg synas i sökresultatet på Google.

Tycker du det är svårt att veta vad folk söker efter? Det finns smarta verktyg som talar om exakt vad folk söker efter! Det första verktyget är Google Sökordsplanerare som är gratis att använda. Här kan du få reda på hur många som söker efter specifika ord och termer på Google.

Använd vår guide om hur du använder Google Sökordsplanerare och se till att de ord och meningar som folk faktiskt söker efter kommer med i dina blogginlägg.

bloggtrafik google sökordsplanerare

Ett annat bra verktyg som jag rekommenderar och använder själv är Keywordtool.io. Det hämtar alla förslag som automatiskt föreslås när någon börjar skriva något i sökrutan på Google.

keywordtool mer besökare

När du ska skriva ett blogginlägg är titeln viktig för att rikta in sig på ett visst nyckelord. Ska du skriva ett blogginlägg om att få mer besökare till bloggen, bör den frasen ingå i titeln på blogginlägget. Du kan sedan använda dig av kombinationer som Keywordtool.io föreslår t.ex. få mer besökare på sin blogg och få mer besökare till hemsidan som mellanrubriker i blogginlägget. I övrigt gäller det att fokusera på att skriva ett så bra blogginlägg som möjligt.

Att sökordsoptimera ett blogginlägg är inte så svårt som det låter. 70% av arbetet kommer av att förstå vilka sökord du ska sikta in dig på och sedan använda sökorden i dina texter.

2 bloggtrafik

Förbättra dina bästa blogginlägg kontinuerligt

Jag är en förespråkare av att kontinuerligt förbättra sina bästa blogginlägg. Vad menar jag med de bästa blogginläggen? Enligt mig är det blogginlägg som fortsätter att locka besökare långt efter att de blivit publicerade. Vet du inte vilka det är, så bör du skaffa Google Analytics.

Det finns något som heter Pareto-principen, som ofta gäller bloggar (20% av orsaken står för 80% av verkan).  Vad menar jag med det? Jo, antagligen står 20% av dina blogginlägg för 80% av trafiken. På min blogg är det till och med så, att så få som 10 blogginlägg står för 90% av trafiken.

Att lägga ner tid på rätt saker är viktigt. Skulle jag lyckas förbättra mina tio bästa blogginlägg så mycket att trafiken till de inläggen dubblades – då skulle den totala trafiken på min blogg öka med 90%. Om jag istället fokuserat på att förbättra mina andra 330 publicerade blogginlägg, hade en fördubbling av besökarna till de inläggen bara lett till att den totala trafiken på min blogg ökat med 20%. Fokusera där du får mest effekt på din nedlagda tid!

I december förbättrade jag mina 10 bästa blogginlägg – och titta vilken fantastisk effekt det fick på antalet besök från sökmotorer.

google analytics organisk trafik

3 bloggtrafik

Få sökmotorer att gilla din blogg

Antalet sökningar på nätet fortsätter att öka. Google är den största sökmotorn och därmed den viktigaste för att få många besökare till sin blogg. Att sökmotoroptimera sina blogginlägg handlar inte om någon magi, utan om att strukturera innehållet på ett tydligt sätt.

I diagrammet nedan kan du se antalet sökningar som gjorts per år på Google. Det är otroligt många och gör det lätt att förstå vilken möjlighet söktrafiken är för din blogg.

antal sökningar på Google

En bra start är att lära sig grundläggande sökmotoroptimering och några enkla strategier för att öka besökarna från Google. Det är enklare än du tror!

4 bloggtrafik

Kommentera bloggar smart och effektivt

Det är viktigt att säga det; kommentera bloggar får du bara göra om du gör det på rätt sätt! Du måste tillföra värde om du ska kommentera ett blogginlägg. Tänk dig själv vad du vill ha för kommentarer på din egen blogg? Jag godkänner oftast bloggkommentarer som innehåller smicker, beröm, konstruktiv kritik eller kommentarer som tillför ett värde för mina läsare.

Läs gärna Moz how to comment a blog för att lära dig kommentera en blogg på rätt sätt!

Ska du kommentera bloggar med en länk till din blogg är det ytterst viktigt att du tillför ett värde, annars blir din kommentar lätt betraktad som spam.

Det bästa tipset är att kommentera ett blogginlägg som handlar om samma sak som du har skrivit ett superbt blogginlägg om. Tar vi blogginlägget du läser just nu som exempel, så skulle man kunna kommentera följande:

1. Bloggare som skriver om att de har svårt att få fler läsare. Där skulle jag kommentera med några tips och sedan hänvisa till mitt blogginlägg.

2. Bloggar som tipsar om hur man får fler läsare. Där skulle jag kommentera några av deras tips, dela med mig av några av mina bästa råd och sedan hänvisa till mitt blogginlägg.

Med sökfunktionen på Bloggportalen kan jag söka på relevanta ord som mer besökare, bloggstatistik och bloggläsare. Då kommer relevanta blogginlägg upp som jag kan kommentera.

bloggsök

En annan smart metod för att hitta blogginlägg du kan kommentera är att söka på Google. Sök på fraser som är relevanta för ditt blogginlägg. För detta blogginlägg skulle det kunna vara hur får jag mer läsare på bloggen. Som ni kan se nedan är alla de tre översta träffarna i sökresultat bloggar som jag skulle kunna kommentera.

Eftersom blogginläggen ligger högst upp i sökresultatet är det troligt att de får ganska mycket söktrafik. Genom att ha en smart kommentar på blogginläggen, med en länk till mitt eget blogginlägg är sannolikheten stor att åtminstone en del klickar sig vidare till min blogg.

hitta bloggar att kommentera

5 bloggtrafik

Hantera din bloggtrafik med ett Content Delivery Network (CDN)

content delivery network

Denna taktik funkar bara för dig som har din blogg hos ett webbhotell. Du bör koppla din blogg till ett Content Delivery Network (CDN)! Vad innebär det? Jo, istället för att dina bilder, javascript och CSS-filer bara ligger på din webbhotellsserver så placeras filerna ut på ett världsomspännande nätverk av servrar. När en besökare går in på din blogg, laddas den helt enkelt från den servern som är närmast besökaren rent geografiskt.

Med CDN får du en snabbare sajt, speciellt om du har besökare från hela världen. Dessutom får du bättre ranking i sökresultat, eftersom Google sagt att det är en faktor som bidrar till bättre placering.

laddningstid starta-blogg

Laddningstid för Starta-Blogg.se efter jag anslutit CDN.

För Starta-Blogg använder jag CDN som kostar 10 USD i månaden. Sen jag skaffade det har jag fått en häftig ökning i antalet besökare från Google. Besökarna verkar också gilla att det går snabbt –  en genomsnittlig besökare spenderar mer tid på min blogg och läser fler blogginlägg.

organisk trafik

Ökning av organisk trafik efter Starta-Blogg anslöt sig till  CDN.

Så per automatik kan du få fler besökare genom att ansluta din blogg till ett CDN. Men det finns fler anledningar till varför du ska använda dig av CDN. När du nu börjar använda dig av dessa 21 taktiker, så kommer du att få mer bloggtrafik. Rätt som det är kommer du lyckas få ett blogginlägg att gå viralt och då behöver du kunna ta emot alla tusentals besökare.

I värsta fall kraschar ditt webbhotell eller så kommer bara en handfull besökare in på bloggen. Så var det för mig, när Kissie postade ett av mina blogginlägg på Facebook och tusentals klickade på det. Min blogg blev seg och bara 50 personer kunde komma in på bloggen åt gången. Hur mycket förlorar jag på det?

Hade jag haft CDN på min blogg redan då, hade jag enkelt kunnat hantera tusentals besökare samtidigt. Flera servrar hade hjälpt till att hantera trafiken och bloggen hade laddats snabbt för alla besökare. Visst, det kostar en liten slant att ha CDN, men det gäller att inte vara dumsnål.

6 bloggtrafik

Samla in epost-adresser och gör mailutskick

Det finns 8 starka skäl till att göra mailutskick och de viktigaste är: Du får fler besökare och du får bra besökare – med hjälp av ett nyhetsbrev!

En som samlat in epost-adresser länge på sin blogg är Tommy K Johansson och kolla bara nedan vilket skutt hans besöksstatistik tar när han skickar ut ett nyhetsbrev. Givetvis ska du utnyttja detta också!

tkj besöksstatistik nyhetsbrevutskick

Vad menar jag med att du får bra besökare med hjälp av ett nyhetsbrev ? Titta bara nedanför på min statistik från Google Analytics! Inga andra besökare på min blogg genererar så bra statistik som besökarna från mitt nyhetsbrev.

De spenderar i snitt strax över 3 minuter på min blogg, gör 3,02 sidvisningar och avvisningsfrekvensen (Bounce Rate) är låg.

Så, inte nog med att du få fler besökare, du få dessutom besökare som verkligen är intresserade av bloggens innehåll.

bloggtrafik från nyhetsbrev

Vet du vad som också är bra? Det är oftast gratis att göra nyhetsbrevsutskick, så länge du inte har för många prenumeranter. Så här gör du för att komma igång med ett nyhetsbrev. Se också till att fixa snygga formulär där dina besökare kan anmäla sig till ditt nyhetsbrev.

7 bloggtrafik

Delta i de communities där din målgrupp redan finns

Företag brukar spendera miljontals kronor på att identifiera och segmentera sin målgrupp. De gör det helt enkelt för det blir så mycket enklare att få sin målgrupp som kunder då.

Så bör du också tänka kring din blogg. Vilken är din målgrupp och var kan du hitta och komma i kontakt med din målgrupp? Som tur är finns det verktyg på internet som hjälper dig med det helt gratis. Google Display Planner hjälper dig att hitta webbplatser, bloggar och forum som har en liknande målgrupp som din blogg.

bloggbesök

När du vet var du kan hitta din målgrupp (som förmodligen kan bli framtida bloggläsare hos dig) är det bara att kasta dig in i diskussionen. Genom att vara spännande och rapp i dina kommentarer och undvika att spamma kan du bygga upp ett kontinuerligt flöde av nya bloggbesökare och förhoppningsvis även hitta lojala, återkommande bloggbesökare.

8 bloggtrafik

Använd Twitter, Facebook och LinkedIn för att sprida din blogg och hitta nya kontakter

Sociala nätverk som Twitter, Facebook och LinkedIn har tillsammans över en miljard användare. Internetanvändare världen över spenderar en väsentlig tid inloggade på dessa nätverk. Naturligtvis är de utmärkta forum för dig att sprida din blogg på.

För att din närvaro i sociala medier verkligen ska ge rätt effekt t.ex. mer bloggtrafik är det viktigt att noggrant analysera och planera vad du ska göra i de sociala medierna.

  • Om du inte redan har registrerat ett konto på dessa nätverk så se till att göra det! Det kan vara bra att ha ett personligt konto och ett konto för din blogg.
  • Fyll i din profil så utförligt som det bara går – se till att du använder foto och gör din profil så intressant och trovärdig som möjligt. Undersökningar visar att informationen som du har i din profil har en stark korrelation med framgångsrika konton på sociala medier.
  • Se till att komma fram till vilka sociala medier som funkar och inte funkar för dig. Oavsett hur mycket tid du har att lägga ner på sociala medier, bör du komma fram till var du får mest effekt på din nedlagda tid. Det behöver inte vara fel att ignorera några sociala medier för att satsa på andra.
  • Ta kontakt med andra i nätverket och börja bygga upp en relation. Hitta de starka krafterna inom din nisch, det vill säga personerna som alla följer och alla lyssnar på.  Followerwonk är ett grymt verktyg för att hitta de mest inflytelserika personerna.

9 bloggtrafik

Du behöver inte ha tusentals följare för att nå ut

Att bygga upp din närvaro på sociala medier tar tid. Istället för få folk att följa dig i sociala medier kan du utnyttja den infrastruktur som redan finns. Det finns redan flera grupper på Facebook och Pinterest med tiotusentals följare och ett enda syfte – att sprida blogginlägg som är bra.

Sök på Facebook efter bloggar, bloggtips och liknande och du kommer hitta hundratals grupper där du kan sprida dina blogginlägg. Några exempel på grupper är Bloggar Sverige, Bloggens Värld och Bloggping.

bloggtrafik från facebook

På Pinterest finns det något som kallas grupptavlor. Grupptavlorna har oftast tusentals följare och det finns grupptavlor om alla omöjliga och möjliga ämnen. Du kan ansöka om att få posta på grupptavlor och vips kan du få dina pins att synas inför tusentals följare. Pingroupie sammanställer alla grupptavlor, så att du kan hitta just din målgrupp.

På Twitter kan du använda hashtags. Genom att utnyttja aktuella hashtags på Twitter kan du nå ut till betydligt fler än dina följare.

10 bloggtrafik

Använd Skyskraper metoden

Skyskraper metoden har visat sig funka om och om igen. Den går ut på att hitta gamla blogginlägg som fungerat extremt bra och krossa det med ett nytt och förbättrat blogginlägg på samma ämne. Har många varit intresserade av det tidigare, finns det säkert många som fortfarande är intresserade av det.

Börja med att söka efter något ämne på Buzzsumo. Nedan har jag sökt efter ”blogging tips” och får då upp de artiklar som har delats mest i sociala medier.

buzzsumo bloggtrafik

Om du har svårt att komma på ett ämne som du vill skriva om kan du istället analysera en blogg du gillar med Quicksprout analysverktyg. Då fyller du istället i bloggens webbadress och vips får du upp de blogginlägg som delats mest i sociala medier.

analys sociala medier

Okej, nu bör du ha en ganska bra bild av vilka blogginlägg som har funkat bra tidigare. Välj nu ut ett av de tidigare blogginlägg som funkat bra och utveckla det i ett nytt, fast mycket bättre blogginlägg. Med det räcker inte med det. Se till att marknadsföra ditt blogginlägg åt alla håll och kanter. Du kan läsa ett intressant case på Backlink.io om hur en helt ny blogg genererade 17 584 besökare på en dag med hjälp av Skyskraper metoden.

11 bloggtrafik

Installera Google Analytics och analysera resultaten

Du bör absolut skaffa Google Analytics för din blogg. Det är ett gratis analysverktyg för att se hur besökare hittar din blogg och hur de använder din blogg.

Nedan kan du se ett utdrag från Google Analytics om hur besökare hittar Starta-Blogg.

bloggtrafiken analys Google Analytics

Min blogg får bra med besökare från Twitter (t.co), Kissie och WordPress – det ger en indikation på att det är rätt kanaler för mig att marknadsföra min blogg i.  Jag kan också se att besökare från Kissie och Twitter spenderar nästan dubbelt så mycket tid på bloggen som besökarna från WordPress – en indikation på vilka besökare som mitt innehåll är mest relevant för.

Genom att använda dig av Google Analytics slipper du gissa, utan kan istället veta vilken marknadsföring som funkar och inte funkar. Det som funkar bör du naturligtvis satsa mer på och det som funkar sämre bör du anpassa eller lägga ner.

12 bloggtrafik

Lägg till fotografier, illustrationer och grafik som andra kan använda

Att ha länkar till sin blogg är viktigt. Länkar är inte bara ett utmärkt sätt för att få fler besökare. Det är också en viktig faktor i hur högt upp din blogg kommer i Googles sökresultat. Många länkar från relevanta sidor gör att din blogg placerar sig högre i sökresultatet. Vad är en relevant sida då? Jo t.ex. en annan blogg som skriver om ungefär samma saker som du gör.

Ett utmärkt sätt att få fler länkar är att publicera fotografier, illustrationer och grafik som andra får använda på sina webbplatser. Du gör det givetvis med licenskravet att de måste länka tillbaka till din blogg för att få använda ditt material.

Flickr är en bra sajt där man kan distribuera material som bilder, fotografier och illustrationer. Genom att ladda upp dina grejer där och välja en creative commons licens (som ger andra rätt att använda ditt material så länge de länkar tillbaka) så kan du få många bra länkar till din blogg.

Du kan också skriva ut tydligt på din blogg att folk gärna får använda dina bilder på sina webbplatser, så länge de länkar tillbaka till dig.

Finns det många som snor dina bilder och använder dem utan lov? Använd Google bildsök och sök efter någon av dina bilder och välj relaterade bilder.

googlesökning

Då kan du snabbt se om någon annan olovligen använder dina bilder. Genom att skicka ett vänligt mail och tala om att det är din bild, men att de gärna får lov att använda den om de länkar till din blogg, kan du få både fler besökare och bygga upp relationer med andra bloggare.

13 bloggtrafik

Använd sociala delningssidor som Pinterest och Reddit

Det är inte bara de traditionella sociala nätverken som du kan använda för att driva trafik till din blogg. Faktum är att sociala delningssidor och nyhetssidor genererar minst lika mycket trafik till bloggar.  De största delningssidorna är Pinterest och Reddit men det finns många fler delningssidor.

Det gäller för dig att identifiera var din målgrupp håller till. Du måste nämligen prioritera vilka delningssidor du vill vara delaktig på. Det lönar sig oftast inte att spamma med länkar till din blogg, utan du måste bidra i konversationerna för att få något tillbaka.

pinterest

De sociala delningssidorna kan också fungera som vägvisare på vad du borde blogga om. Genom att studera vilka blogginlägg som får mest delningar kan du få värdefulla tips om vad du kanske borde blogga om.

14 bloggtrafik

Identifiera dina bloggkollegors länkar (och skaffa en länk)

Om andra bloggar i din nisch har lyckats få en länk från en webbplats är sannolikheten stor att även du skulle kunna få en länk. Genom att gå igenom alla länkar som pekar på dina konkurrenters bloggar kan du snabbt hitta mönster och sajter som du skulle kunna få en länk ifrån.

På sajten Link Explorer kan du registrera ett gratis konto och börja göra länkanalyser. Nedan kan du se hur jag kollat upp länkar till en konkurrerande blogg med hjälp av verktyget.

designadinblogg länkar

Genom att identifiera webbplatser och bloggar som länkar till en konkurrerande blogg, med liknande innehåll som min blogg finns chansen att de skulle kunna tänka sig att länka även till min blogg.

Se till att ha grymt innehåll på din blogg, ta kontakt med personerna bakom webbsidorna och bygg upp en relation. Genom att vara trevlig och visa upp sin blogg för rätt personer ökar chansen att få en länk dramatiskt.

15 bloggtrafik

Linkbaiting – gör ditt blogginlägg oemotståndligt att länka till

Linkbaiting är en metod för att göra blogginlägg så oemotståndliga, att andra bloggare inte kan låta bli att dela med sig av dem. Det viktigaste elementet i linkbaiting är att blogginlägget är av hög kvalitet och tillför ett värde för dess läsare… eller?

Att blogginlägget är av hög kvalitet är ibland inte tillräckligt. Istället finns det ett annat knep som är ännu mer effektivt. Att skriva om bloggaren du vill ha en länk ifrån.

Vad sägs om att sätta samman ett blogginlägg i stil med ”De 9 bästa blogginläggen inom fitness 2020” eller ”De 15 bästa modebloggarna 2022”? Du gör först noggrann research och letar verkligen upp de bästa blogginläggen och listar dem sedan i ett blogginlägg med en positiv motivering och länk.

Efter att du publicerat skickar du ett mail till alla bloggare som kom med på listan och tipsar dem och frågar om inte de i sin tur kan tipsa sina läsare om inlägget? Om bloggaren anser att innehållet i ditt blogginlägg är relevant för sina läsare så är chansen stor att du får en länk till din blogg.

Några exempel på linkbaiting som fungerat?

Mitt blogginlägg om 42 personer på Twitter som du borde följa har fått retweets på retweets. Plötsligt är det dött, tills att någon på nytt postar det på Twitter. Oftast är det personerna på listan som sprider det och blogginlägget har fått flera hundra besökare på det sättet.

retweets ger trafik

Ett annat lyckat case är blogginlägget Kissies 5 bästa tips för att lyckas med bloggen som jag skrev i september 2014. Efter att jag publicerat inlägget tipsade jag Alexandra ”Kissie” Nilsson om mitt blogginlägg och kort därefter postade hon det på Facebook inför sina 40 000 följare.

Kissie driver trafik från facebook

Blogginlägget gillades 89 gånger på Facebook och drog tusentals besökare till min blogg.

Men, det är inte bara jag som lyckats med linkbaiting. Flera har lyckats med det på Starta-Blogg också.

Ett exempel var när bloggen RDNY antog min bloggutmaning. Ett annat var när Starta-Blogg.se blev utsedd till årets uppstickare bland SEO-bloggar och jag genast länkade tillbaka i min månadsrapport.

Så visst funkar linkbaiting i högsta grad! Ett tips är att sikta in sig på bloggar som har mer besökare än din egen blogg. Det kommer leda till betydligt fler besökare de gånger du lyckats.

16 bloggtrafik

Gästblogga (och acceptera gästbloggare)

Ett effektivt sätt att nå ut till nya läsare är att gästblogga. Att gästblogga innebär att du skriver ett fenomenalt blogginlägg på en annan blogg och förhoppningsvis får läsarna så imponerade att de även kollar in din blogg.

Är du en helt nybliven bloggare utan kontaktnät, kan det vara svårt att hitta bloggar som kan tänka sig att låta dig gästblogga. Börja då med att kontakta människor som redan känner till din blogg och som litar på dig – sannolikheten är större att de är beredda att chansa och låta dig publicera något.

När du ska gästblogga finns det ett antal saker att tänka på.

  • Om du i normala fall skriver bra blogginlägg på din egen blogg, så måste dina gästblogginlägg vara ännu bättre. Skriver du ett fantastiskt gästblogginlägg kommer du att få nya besökare till din blogg och du kan också använda det inlägget som referens när du söker nya gästbloggsgig i framtiden.
  • Hitta relevanta sajter att gästblogga på. Skriver du ett utomordentligt bra blogginlägg om smink på en blogg om politik så kommer du med största sannolikhet inte få så många nya besökare. Men om du istället postar det på en sminkblogg och inlägget är bland de bästa som skrivits på den bloggen, kan du vara säker på att du får nya besökare till din blogg.
  • Gästblogga bara på bloggar som har många besökare. Lyckas du landa ett gästbloggningsgig på en blogg med tio besökare per dag kommer ditt blogginlägg inte att göra så mycket nytta. Se till att hålla dig till bloggar där många kan läsa ditt blogginlägg.

Ett annat knep är att låta någon känd och inflytelserik person gästblogga på din blogg. Det är ett bra sätt för din blogg att bygga trovärdighet och få nya läsare. När du tar kontakt för att fråga om ett gästblogginlägg är det viktigt att du adresserar värdet som personen skulle få av att blogga på din blogg. Nämn hur många besökare du har, följare i sociala medier, dina planer för bloggen och kläm givetvis in lite smicker. De flesta av oss har svårt att stå emot smicker och det gör det lättare för oss att tacka ja.

gästblogga

17 bloggtrafik

Tala om för besökaren vad den förväntas göra

Tala om för dina besökare vad du förväntar dig att besökaren ska göra! Begreppet kallas call-to-action och är ett synnerligen effektivt sätt att få dina besökare att göra som du vill.

Nu är det många besökare vi vill ha, så då är det naturligtvis det som du vill att dina besökare ska hjälpa dig med. Tala klarspråk med dina besökare – få dem att förstå vad du vill att de ska göra.

Första exemplet nedan visar hur besökarna uppmuntras att dela innehållet på sociala medier.

uppmana besökaren att dela din blogg

Och det verkar funka. Inlägget har blivit delat hela 225 gånger. Betydligt fler än om det bara hade varit delningsknapparna utan uppmaningen att dela. Så gör det extremt tydligt vad du vill att dina besökare ska göra!

Ett annat exempel är Starta-Blogg. Majoriteten av de länkar som vi har fått har kommit till blogginlägg där vi helt enkelt bett våra besökare att länka till oss.

call to action mer trafik

Jag har också fått flera mail där andra bloggare frågar om det är okej att de länkar till min blogg. Givetvis är det okej att länka till bloggen, det är faktiskt mer än okej, det är kanonbra om någon vill göra det. Så gör det klart för alla att de gärna får länka till din blogg, kanske du bör skriva det så att det syns på alla dina sidor.

Så från och med nu, för varje blogginlägg du skriver, ska du ha en klar tanke om vad du vill att din bloggläsare ska göra. Och du ska tala om det tydligt för läsaren!

18 bloggtrafik

Låt besökarna sprida din blogg

Du kanske tror att din blogg kommer slå viralt tack vare att du postar varje blogginlägg i sociala medier? Är du en ny bloggare med en liten skara följare i sociala medier så är chansen liten. Mer sannolikt är det istället att någon inflytelserik person besöker din blogg, delar ditt blogginlägg och därefter sprids det snabbt.

Du måste därför göra det lätt för dina besökare att sprida din blogg i sociala medier. Få tar sig besväret om det krävs mer än ett eller två knapptryck. Det måste vara lätt att posta ditt innehåll i sociala medier och du måste konstant påminna dina besökare om att de ska göra det!

Hur ska du göra det? Först måste du identifiera var din målgrupp finns. Finns den på Facebook, Twitter, Pinterest eller rent av något annat socialt nätverk? Här kan det krävas lite undersökande från din sida och kanske framför allt testande. Du vill inte fokusera på alla sociala nätverk, utan hellre fokusera på de 2-3 som verkligen fungerar för just din blogg.

Du bör ha något i slutet av varje blogginlägg, kanske som nedanför. Glöm inte att uppmana bloggaren att dela ditt blogginlägg!

delningsverktyg

Jag är också förtjust i att ha flera delningsmöjligheter i blogginlägget, så att besökaren kontinuerligt påminns om att dela blogginlägget medan hon läser.

På min blogg har jag en personlig Pin-it knapp på alla bilder, vilket gör det enkelt att dela på Pinterest.

pin it fler besökare från pinterest

Jag är också mycket förtjust i TweetDis som är ett WordPress plugin som låter dig ta citat från din text och göra dem tweetbara med bara ett eller två klick för besökaren. TweetDis kostar lite, men de gratis varianter som finns, inkluderar oftast en länk till företaget som gjort det pluginet – vilket inte är bra för din blogg.

tweets som lockar till besök

Så sammanfattningsvis, hitta var din målgrupp finns och gör det enkelt för dina besökare att sprida ditt innehåll i de kanalerna.

19 bloggtrafik

Publicera ditt bästa innehåll i flera kanaler

Har du ett riktigt bra blogginlägg som drar riktigt mycket trafik? Eller har du bara skrivit ett riktigt solitt blogginlägg som du lagt ner timmar på att göra din research, skriva och ge ursnygg layout?

Perfekt, varför inte utnyttja det och se till att ännu fler kan ta del av det och upptäcka hur intressant material du skapar?

Börja med att ta innehållet i ditt blogginlägg och gör en presentation av det och publicera den på Slideshare. Det kommer få allt fler att upptäcka vilket grymt innehåll du skapar. Naturligtvis innehåller presentationen länkar till din blogg vilket innebär mer bloggtrafik för dig!

Som exempel kan du se mitt blogginlägg om hur du gör snygga fotokollage med PicMonkey som också finns i from av en presentation på Slideshare (Slideshare: Så gör du snygga fotokollage med Picmonkey).

slideshare driva trafik

Ok, nu börjar du få grepp om det här.

Nästa steg är att göra en YouTube-version av blogginlägget. Är du bra framför kameran filmar du dig själv när du ”berättar” blogginlägget eller så gör du en film där du går igenom din Slideshare-presentation och förklarar utförligare.

Din film kan du såklart ladda upp på fler filmdelningsidor än YouTube!

Du ska såklart göra en infographic av ditt blogginlägg också. Med Infogram kan du enkelt göra häftiga informativa grafiker som du kan posta på diverse fildelningsajter som Flickr och Slideshare.

Det finns många fler sätt att ompaketera sitt ursprungliga blogginlägg. Har du några fler idéer på hur du skulle kunna ompaketera det?

20 bloggtrafik

Identifiera dina mål och attackera

Vid det här laget bör du ha en ganska klar bild av var du hittar din målgrupp (taktik 4, 7 och 9). Det är nu dags att sätta upp mål och börja jobba mot dem.

Först måste du se till att dina mål följer SMART. På svenska kan SMART uttydas som att dina mål bör vara mål mer besökare

  •  Specifika
  •  Mätbara
  •  Accepterat
  •  Realistiskt
  •  Tidssatt

Jag tycker att du ska identifiera de 20 bloggar och webbsajter som är absolut mest relevanta för din blogg och sätta upp som mål att du inom ett års tid ska ha länkar ifrån alla de sidorna till din blogg.

Målet är extremt specifikt, du har noggrant valt ut de mest relevanta sajterna. Det är enkelt att mäta, antingen har du fått en länk eller inte och det kan snabbt kontrolleras med till exempel Google Search Central.

Du har accepterat och tagit på dig ansvaret för att nå ditt mål. Du har valt bloggar och webbsajter som är realistiska, t.ex. New York Times är kanske inte realistiskt för en svenskspråkig blogg. Och du har tidsatt ditt mål till ett år. Det kan också vara bra att ha några delmål, exempelvis att du får länk från två av dessa tjugo länkar per månad.

Hur gör du då för att få länkar från dessa sidor? Du gör vad som krävs!  Börja med att etablera en relation med personen bakom webbsajten/bloggen. Följ personen i sociala medier, kommentera, gilla och starta en dialog med personen så ofta du kan. Använd tipsen i detta blogginlägg för att uppnå ditt mål. Gör dina blogginlägg oemotståndliga för personen (taktik #15) eller fråga om du får gästblogga (taktik #16).

Har du redan en relation med personen i fråga så är det inte fel att delge dina mål:

”Mitt mål i år är att få en länk från din sajt till min. Är det något vi skulle kunna jobba på? Och vad skulle krävas för att få det att hända?”

21 bloggtrafik

Blogga regelbundet och ge inte upp

Ett starkt råd för alla bloggare att ta med sig är detta:

statistik bloggtrafik

Bilden ovan är statistik för Starta-Blogg. Jag bloggade nästan dagligen, åtminstone en timme. På helgerna kunde jag sitta klistrad framför datorn och jobba med bloggen. Hade jag några besökare? Nja, nästan inga. De första månaderna var det typ jag och 5 andra som besökte bloggen.

Skulle det råka komma in lite fler besökare en dag, så ekade bloggen likväl tom dagen efter. Men jag fortsatte blogga och sakta med säkert kom också besökarna. Rätt som det var tipsade Kissie sina läsare om Starta-Blogg och då kom besökare i tusentals.

Likadant har det varit nu, efter att ha haft fyra långa månader utan att trafiken har ökat, dubblades den helt plötsligt över en natt.

Vad jag menar är – bit ihop och blogga på – rätt som det är kommer den där dagen när allt faller på plats för din blogg!

Jag önskar dig verkligen all lycka till med ditt bloggande och jag hoppas innerligt att du får den där massiva framgången och bloggtrafiken, som du så väl förtjänar!

P.S. Jag vore ju dum om jag inte använde mina egna tips. Hjälp gärna till att sprida dessa tips – länka gärna direkt hit eller posta i sociala medier. Tack på förhand!

Du gillar kanske också...

73 svar

  1. Mulka Stocke skriver:

    Om man skickar ut ett nyhetsbrev kan det betraktas som spam. 😐😶

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Mulka,

      nyhetsbrev är fortfarande ett av de mest populära sätten att hålla kontakt med följare. Så länge texten är bra och man inte har massa länkar etc. och har satt upp nyhetsbrevet korrekt (avsändare) etc. så ska de passera spamfilter. Vad man också kan göra är att be sina följare att lägga till din epost adress som säker avsändare och då kommer ditt email till deras vanlga inkorg.

  2. Tilde Mulka Stocke skriver:

    Hej! Jag har en blogg och ingen kollar på den. Men här fanns det ju jättebra tips! Tack så mycket till de som har skrivit det här! Min blogg heter Stora Tildebloggen om någon undrar. 🙂

  3. Amanda skriver:

    WOW Så många bra tips!

  4. Bibbi skriver:

    Oj så många bra tips! Tack snälla! Jag ska försöka testa många av dem på min nystartade blogg som redan börjat bra. Men jag vill också ha fler besökare, välkomna!

  5. Investeringsmyran skriver:

    En guldgruva när man är ny och oerfaren, men även mer rutinerade bloggare hittar MASSOR med matnyttiga tips på din sida. Tack!

  6. Carina skriver:

    Är här och snokar bland dina tips igen ? tack för dem!

  7. Andreas skriver:

    Bland de bästa OM inte de bästa tipsen hittar jag här:). Ovärderligt för oss som håller på att bygga upp vårt eget nätverk. Kommer på mig själv att komma tillbaka om och om igen för att använda dina tips som en form av ”check list”.
    Tusen tack och trevlig midsommar.

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Kul att du gillar tipsen!
      Er sajt ser väldigt välarbetad och fin ut!
      Trevlig försenad-midsommar till dig med :)

  8. FiaLisa skriver:

    Vill tacka för ett välskrivet inlägg med många bra tips!

  9. Carina skriver:

    Hej och tack för alla tips, otroligt matnyttigt inklusive kommentarerna! Jag ligger på WordPress med egen domän men har inte förstått hälften av alla funktioner och all support är på engelska… Har t.ex inte hittat hur man tidsinställer inlägg. Jag tror också på tålamod och kontinuerligt bloggande (tillsammans med dina tips) för att dra mer läsare. Dock upplever jag det lite svårare att få folk att kommentera.
    Tack igen, ska läsa dina tips igen imorgon.

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Carina,

      tack för din kommentar. WordPress har många funktioner och det kan ta en stund innan man behärskar alla. Jag vill tipsa dig om att det numera finns en svensk wordpress community https://sv.wordpress.org/support/ där du kan hitta hjälpa och skriva frågor. Men bästa sättet är nästan att googla det du vill ha hjälp med, tex en sökning på ”wordpress tidsinställ inlägg” ger dig flera fina guider. Jag håller med att det inte alltid är enkelt att får igång kommentarer, men du föregår i alla fall med gott exempel :) Tack för din kommentar och ditt beröm.

  10. EmmaElidaS skriver:

    Hej! Som nystartad bloggare så var detta väldigt positivt för mig. Jag har även ganska dåligt självförtroende och vill verkligen pusha mig själv med min blogg. Jag använder mig av wordpress.com och har fått mera tips för framtiden (jag har faktiskt bara bloggat i två dagar) Skulle du säga att det är en fördel att bygga en wordpressida som man betalar för? tex premium eller ska jag lägga pengar på att göra en egen domän?
    Den här bloggen är verkligen suverän :D <3

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Emma! Tack för berömmet! Jag skulle säga att det är en fördel att ha en egen domän. Det visar att man är seriös med sin hemsida/blogg. Dessutom finns det fördelar för varumärket – båda att det blir lättare att komma ihåg och att synligheten på sökmotorer som Google kan öka.

  11. Anders på Uppslaget blogg skriver:

    Ja, det här var verkligen en välskriven artikel med mycket och bra info i. Mycket matnyttig information att processa på en gång. Har bokmärkt denna sida, måste läsas om mer en en gång. Gissningsvis så måste detta vara ett av dina populäraste inlägg. Har precis hittat din blogg eftersom jag nyligen startat min egen och behövde lite tips för att få besökare till den.
    Titta gärna in på min datorblogg!
    Men som sagt jag kommer absolut att återvända och även läsa dina andra inlägg.

  12. Martin skriver:

    Tack för bra skriven artikel med många användbara tips.

  13. Tamy skriver:

    TACK!
    Så många helt suveräna tips :) :), suger verkligen åt oss all info, kunskap och erfarenhet. Vi inser att vi har mycket att jobba på med vår nystartade blogg.
    Tusen tack igen:).

  14. Lisa Dahlgren skriver:

    Länge sedan jag engagerade mig så mycket för att suga in all information. Så bra!!
    Nyss startat en blogg där jag tänkt köra både privata inlägg men framförallt för att sprida, informera och tipsa om skönhetsprodukter som jag säljer.
    Kan känna att jag blir lite ”svensson” och håller tillbaka lite för att ingen ska tycka att jag blir ”för mycket” men de här tipsen var guld, fick upp ögonen för andra sätt än att bara dela på facebook.

    Hoppas du får ett fantastiskt 2018.
    kram

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Tack detsamma Lisa,

      det finns så mycket bra information på internet, så det gäller att ha lite strategier och knep för att lyckas synas! Hoppas du får mycket nytta av tipsen!

  15. Emma Wärmefjord skriver:

    Vilka bra tips! En del har jag gjort men inser ju att jag missat en del också. Tack!

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Emma,
      tack för berömmet! Lycka till och dela gärna med dig om hur det går för dig!

  16. Carolin skriver:

    Mycket intressant blogg, detta inlägg var väldigt lärorikt för mig då jag precis har startat en blogg!

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Carolin,

      tack för din kommentar! Här finns mycket information på sidan som är bra att kolla igneom när man precis startat en blogg! Skriv en kommentar om du är något annat du undrar över som jag kan hjälpa dig med!

  17. Yvonne Bjerregaard skriver:

    Tack för detta fantastiska inlägg. Som ny bloggare öppnar det en helt ny värld för mig. Nu följer jag på facebook och prenumererar på nyhetsbrevet.

  18. Victor skriver:

    Jag har läst detta inlägget så många gånger nu och jag försöker verkligen att ta hjälp av tipsen och jag tycker verkligen att det har gått bra. På två veckor har jag gått om 150 bloggar i min region och kategori, jag är på plats ca50 av 200 bloggar, och hoppas bara det kommer fortsätta åt samma håll, TACK VARE DESSA TIPS OCH DENNA BLOGGEN.

  19. Ninni skriver:

    Tack för alla bra tips.
    Nu ska jag verkligen se till att försöka optimera min nystartade blogg
    Besök gärna min blogg!

  20. Oscar Andrén skriver:

    Tack för många intressanta tips och idéer. Efter att jag börjat med aktivt marknadsförande har jag märkt att jag långsamt får allt fler besökare och att de första besökarna tycks vara de som är svårast att få. Efter ha läst detta inlägg har jag insett att marknadsföringen är en hel vetenskap.

  21. Joanna-Livet med psykisk ohälsa skriver:

    så bra inlägg!

  22. Maria skriver:

    Tusen tack för tips :) Viktigt att inte ge upp, har själv varit där i början och känt att det inte är lönt men gäller att kämpa vidare:)

  23. Tidlös - Form skriver:

    Riktigt bra tips! Jag hoppas att dessa tips kommer att göra susen för att höja mitt besökarantal!! Jag antar utmaningen

  24. Fanny skriver:

    Riktigt bra tips! Ska ha dem i åtanke när jag bloggar framöver :)

  25. Peter skriver:

    Underbara tips . Att få följare är svårt , men med råden blev det mer hoppfullt och inspirerande .
    Tack en en gång .
    / P.s

  26. Erik skriver:

    Hej!
    Tack för tipsen, gillar det här.
    mvh.

  27. Ida skriver:

    Verkligen bra tips. Hur är det egentligen med google analytics jämfört med statistiken på blogg.se?

  28. Nalien skriver:

    Hejsan, vill tacka för så många bra tips. Kommer få stor användning av dem, då jag nyligen starta en blogg. Jag har även gjort en guide för att lägga till Google Analytics på Nouw som du gärna får läsa.

  29. Isabelle skriver:

    Hur lägger man in en spårninigslänk till en nouw.com blogg?

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Isabelle, vad jag kan se går det inte att lägga till Google Analytics på Nouw. De använder sig av Blogkeen.

  30. Emma skriver:

    Bra inlägg, du är en sån inspiration till min blogg!

  31. Rebecka Björklund skriver:

    Jättebra inlägg! Precis vad jag har letat efter! Jag ska spara det här inlägget så att jag kan återkomma framöver :)

  32. OLIVIA | 17,5 årig tje j mediebranschen skriver:

    Många bra tips här!

  33. Maria skriver:

    Så många bra tips, ska spara detta inlägg! :) Google Analytics har jag inte fått grepp om ännu, hittills påstår statistiken att jag de flesta dagar inte har några besök alls (har haft google translate i ett par månader), men kommenterarer m.m. bevisar ju att den där statistiken är helt åt skogen. Vet inte vad som är felet, men innan jag luskat ut det litar jag ju betydligt mera på blogg.se´s egna statistik som ligger betydligt närmare sanningen just nu.. :P

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Kul att höra Maria! Du kan verkligen ha nytta av Google Analytics, så jag tycker att du ska lägga till det. Så sparas ialla fall statistiken så att du kan använda den sedan. Jag har tittat på din blogg och du verkar bara ha lagt Google Analytics spårningskod på din bloggs startsida. Du måste lägga till den ialla dina kodmallar på Blogg.se. Kolla denna videon som visar exakt hur du ska göra på Blogg.se:

  34. Anni skriver:

    Hej, tack för ett superbra, engagerande och användbart inlägg. Ska bli kul att följa dig och delar såklart vidare… /Anni

  35. Klara-Maria Mach skriver:

    Hej!
    Jag har precis startat en blogg om entreprenörskap och allt har gått lite för fort, vilket är självklart kul. Dina tips är riktigt bra, man tar så mycket för givet när man sätter igång att man tänker inte riktigt efter. Jag har sammanfattat dina tips för eget bruk så jag kommer publicera detta, men ska tipsa om denna sida!

    Allt gott,
    KM

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Klara-Maria,

      har spanat in dig blogg och den ser superspännande ut! Ser fram emot att följa den framöver!

      • Klara-Maria Mach skriver:

        Hej!

        Vad kul, tack så mycket. Jag försöker bearbeta mig igenom era tips.
        Måste även lyfta fram ert nyhetsbrev – riktigt bra.

        Vänligen

  36. Käthe skriver:

    Stort tack! Har läst lite här och lite där tills jag hittade denna lista med samlade tips. Jag tar mycket med mig. Har en hel del att lära. Men så väldigt spännande.

  37. sandra skriver:

    hej, tack för tipsen, jag undrar om du tycker att man ska skriva från en bloggportal eller eget domän kopplats till webhotell? jag tänker att på en bloggportal finns redan trafik och man dyker upp i deras första sida om man skriver ett inlägg, men då äger de å andra sidan alla ens inlägg. Sedan har jag märkt att wordpress oftast är begränsad på bloggportaler, än man man kör eget där kan man lägga in de plugin man vill ha osv. Vad har du för tankar och tips angående det här?

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Definitivt egen domän kopplat till ett webbhotell! Full kontroll och du bygger upp din blogg för din egen skull och inte för att bloggportalen ska tjäna pengar på dig och de andra bloggarna. Fördelen med bloggportal, som trafik, kan du med en egen WP-blogg få genom att tex posta i Facebookgrupper, pinga bloggportalen & bloglovin och genom att din blogg på sikt får större synlighet i Google än om den legat på en bloggportal.

  38. Erik skriver:

    Tack för tipsen, gillar speciellt det som gällde sökordsoptimeringen och att komma högst upp på en specifik term, vi får se om det fungerar även för mig ;)

  39. Kannika Jank skriver:

    Sjukt mycket att läsa , dock var det väldigt roligt.

  40. FIT by Emma Hå skriver:

    Tipsen på den här bloggen är sanslöst bra! Känner på mig att min statistik kommer att skjuta i höjden på nolltid ;)

  41. Katarina Söderberg skriver:

    Tack för en fantastisk sida. Jag har läst dina råd och tips och har börjat tillämpa dessa. Bl.a. har jag satsat på mina mest lästa blogginkägg och ökat trafiken en hel del, bl.a. på följande inlägg

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Katarina,
      tack för din kommentar och kul att höra att tipsen fungerar för dig med! Härligt inlägg om vingårdsbesök föresten!

  42. Pontus skriver:

    Tackar för bra tips. Att ett fåtal inlägg tar skruv och har många läsare verkar stämma bra. Precis som du säger gäller det bara att blogga på tills det lossnar. Har också ändrat lite i mitt rubriktänk efter detta inlägg. Tack!
    /Pontus

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Kul att höra att du gillar tipsen Pontus! Ja, driv och tålamod är verkligen A och O när man bloggar.

  43. Linus skriver:

    Många bra tips! Perfekt som en månatlig checklista.

    Skulle vilja lägga till att punkt 1 också funkar för att planera blogginlägg på sikt. Man kan göra en nyckelordsanalys och få fram en lista på ett 20-30-tal intressanta ämnen som folk söker efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *